Ar vitaminas C tikrai naudingas?

Mokslininkai teigia, kad vitaminas C yra viena geriausių ir naudingiausių vitaminų, nors jis negali būti vaistas nuo peršalimo, vitamino C nauda gali būti tokia: apsauga nuo imuninės sistemos nepakankamumo, širdies ir kraujagyslių ligų, prenatalinės sveikatos problemų, akių ligų ir net odos raukšlių. Suaugusiems žmonėms leistinas didžiausias leistinas suvartojamo vitamino kiekis (arba didžiausias kiekis, kurį galite suvartoti per dieną ir kuris greičiausiai nepakenks) yra 2000 mg per dieną.

Žurnale „Seminars in Preventive and Alternative Medicine“ paskelbtame tyrime, kuriame buvo išnagrinėta daugiau kaip 100 tyrimų, atliktų per 10 metų, atskleista vis daugiau galimų vitamino C privalumų.

„Vitaminas C susilaukė daug dėmesio, ir ne veltui. Didesnis vitamino C kiekis kraujyje gali būti idealus mitybos rodiklis, lemiantis bendrą sveikatos būklę“, – sako tyrimo tyrėjas. „Kuo daugiau tyrinėjame vitaminą C, tuo geriau suprantame, kaip įvairiapusiškai jis saugo mūsų sveikatą – nuo širdies ir kraujagyslių, vėžio, insulto, akių sveikatos ir imuniteto iki ilgesnio gyvenimo.“

„Tačiau ideali dozė gali būti didesnė už rekomenduojamą maisto normą“.

Kiek vitamino C pakanka?

„Saugi viršutinė vitamino C riba yra 2 000 miligramų per dieną, ir yra daug įrodymų, kad saugu vartoti 500 miligramų per dieną“, – sako Moyad. 

Tačiau nepamirškite, kad nors daugelis žmonių ne visada gauna optimalų vitamino C kiekį, JAV ir daugelyje kitų šalių vitamino C trūksta labai retai. Vitamino C trūkumas dažniausiai pasireiškia prastai besimaitinantiems suaugusiesiems. Kraštutiniais atvejais jis gali sukelti skorbutą, kuriam būdingas silpnumas, anemija, mėlynės, kraujavimas ir iškritę dantys.

Moyad sako, kad nėra jokių realių 500 miligramų papildų vartojimo trūkumų, išskyrus tai, kad kai kurios rūšys gali dirginti skrandį. Todėl jis rekomenduoja vartoti nerūgščią, buferizuotą vitamino formą. 

Maistas – geriausias būdas gauti visų maistinių medžiagų. Kartu su vitaminu C gausite daugybę kitų vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų, jei valgysite vaisius, daržoves ar kitus produktus.

Nors užtektų puodelio apelsinų sulčių arba pusės puodelio raudonųjų pipirų, kad patenkintumėte rekomenduojamą vitamino C paros normą. 500 miligramų (mg), galite naudoti visus šiuos maisto produktus ir gėrimus):

  • Apelsinų sultys, 1 puodelis: 97 mg.
  • Brokoliai, virti, 1 puodelis: 74mg
  • Raudonasis kopūstas, 1/2 puodelio: 40mg
  • Žalioji paprika, 1/2 puodelio: 60mg
  • Raudonoji paprika, 1/2 puodelio, 95mg
  • Kiviai, 1 vidutinio dydžio: 70mg
  • Pomidorų sultys, 1 puodelis: 45mg.

Vitaminas C yra vienas iš daugelio antioksidantų, galinčių apsaugoti nuo žalingų molekulių, vadinamų laisvaisiais radikalais, taip pat toksinių cheminių medžiagų ir teršalų, pavyzdžiui, cigarečių dūmų, daromos žalos. Laisvieji radikalai gali kauptis ir prisidėti prie tokių sveikatos sutrikimų, kaip vėžys, širdies ligos ir artritas, atsiradimo.

Organizmas nekaupia vitamino C, todėl jo perdozavimas nekelia pavojaus. Tačiau vis tiek svarbu neviršyti saugios viršutinės 2000 miligramų per dieną ribos, kad išvengtumėte skrandžio sutrikimų ir viduriavimo.

Vitaminas C yra vienas iš „vandenyje tirpių“ vitaminų. Kadangi organizmas jų nekaupia, norint palaikyti sveiką jų kiekį, jų reikia nuolat turėti savo racione. Daug vitamino C turinčius vaisius ir daržoves valgykite žalius arba virkite juos su minimaliu kiekiu vandens, kad neprarastumėte dalies vandenyje tirpstančio vitamino vandenyje.

Vitaminas C lengvai pasisavinamas ir maiste, ir tabletėse, o valgant kartu jis gali pagerinti geležies įsisavinimą.

Vitamino C trūkumas pasitaiko palyginti retai ir pirmiausia pasireiškia nepakankamai besimaitinantiems suaugusiesiems. Kraštutiniais atvejais jis gali sukelti skorbutą, kuriam būdingas silpnumas, mažakraujystė, mėlynės, kraujavimas ir iškritę dantys.