Viduržemio jūros regiono dieta, kurioje gausu kvapnių ingredientų, pavyzdžiui, vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir širdžiai naudingų riebalų, yra ir skani ir maistinga.
Ji taip pat susijusi su įvairiais privalumais ir gali padėti palaikyti smegenų veiklą, skatinti širdies sveikatą, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir kt.
Nors konkrečių taisyklių, kaip laikytis Viduržemio jūros regiono dietos, nėra, yra daug bendrų gairių, kurių galite laikytis, kad šios dietos principus įtrauktumėte į savo kasdienybę.
Šiame straipsnyje išsamiau apžvelgiama, kas yra Viduržemio jūros regiono dieta, kaip jos laikytis ir kaip ji gali paveikti jūsų sveikatą.
Kokia yra Viduržemio jūros regiono dieta?
Viduržemio jūros dieta pagrįsta tradiciniais maisto produktais, kuriuos anksčiau valgė Viduržemio jūros pakrantės šalių, įskaitant Prancūziją, Ispaniją, Graikiją ir Italiją, gyventojai.
Mokslininkai pastebėjo, kad šie žmonės buvo itin sveiki ir pasižymėjo maža daugelio lėtinių ligų rizika.
Nors nėra griežtų dietos taisyklių ar reglamentų, paprastai skatinama vartoti vaisius, daržoves, neskaldytus grūdus, ankštines daržoves, riešutus, sėklas ir širdžiai naudingus riebalus. Reikėtų riboti perdirbtus maisto produktus, pridėtinį cukrų ir rafinuotus grūdus.
Daugybė atliktų tyrimų parodė, kad Viduržemio jūros regiono dieta gali paskatinti svorio mažėjimą ir padėti išvengti širdies priepuolių, insulto, 2 tipo diabeto ir ankstyvos mirties.
Dėl šios priežasties Viduržemio jūros regiono dieta dažnai rekomenduojama tiems, kurie nori pagerinti savo sveikatą ir apsisaugoti nuo lėtinių ligų.
Galimi privalumai
Viduržemio jūros regiono dieta siejama su ilgu naudingų sveikatai veiksnių sąrašu.
Skatina širdies sveikatą
Viduržemio jūros regiono dieta buvo išsamiai ištirta dėl jos poveikio širdies sveikatai.
Iš tiesų, tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono dieta netgi gali būti susijusi su mažesne širdies ligų ir insulto rizika.
Viename tyrime buvo lyginamas Viduržemio jūros regiono dietos ir mažai riebalų turinčios dietos poveikis ir nustatyta, kad Viduržemio jūros regiono dieta veiksmingiau lėtina apnašų kaupimąsi arterijose, o tai yra pagrindinis širdies ligų rizikos veiksnys.
Kiti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono dieta taip pat gali padėti sumažinti diastolinį ir sistolinį kraujospūdį ir taip palaikyti širdies sveikatą.
Palaiko sveiką cukraus kiekį kraujyje
Viduržemio jūros regiono dieta skatina vartoti įvairius maistinių medžiagų turinčius maisto produktus, įskaitant vaisius, daržoves, riešutus, sėklas, neskaldytus grūdus ir širdžiai sveikus riebalus.
Todėl šio mitybos modelio laikymasis gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir apsaugoti nuo 2 tipo diabeto.
Įdomu tai, kad daugelyje tyrimų nustatyta, jog Viduržemio jūros regiono dieta gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje nevalgius ir pagerinti hemoglobino A1C – rodiklio, naudojamo ilgalaikei cukraus kiekio kraujyje kontrolei įvertinti, – lygį.
Taip pat įrodyta, kad Viduržemio jūros regiono dieta mažina atsparumą insulinui, t. y. būklę, dėl kurios sutrinka organizmo gebėjimas veiksmingai naudoti insuliną cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti.
Saugo smegenų funkciją
Keletas tyrimų rodo, kad Viduržemio jūros regiono dieta gali būti naudinga smegenų sveikatai ir netgi apsaugoti nuo pažinimo funkcijų silpnėjimo senstant.
Pavyzdžiui, vieno tyrimo, kuriame dalyvavo 512 žmonių, metu nustatyta, kad labiau laikantis Viduržemio jūros regiono dietos pagerėjo atmintis ir sumažėjo keli Alzheimerio ligos rizikos veiksniai.
Kitais tyrimais nustatyta, kad Viduržemio jūros regiono dieta gali būti susijusi su mažesne demencijos, pažinimo funkcijų sutrikimo ir Alzheimerio ligos rizika.
Be to, viena didelė apžvalga taip pat parodė, kad laikantis Viduržemio jūros regiono dietos pagerėjo sveikų vyresnio amžiaus suaugusiųjų pažinimo funkcijos, atmintis, dėmesys ir duomenų apdorojimo greitis.